Medvirkning er å bidra, delta i utvikling eller si meningen sin om noe man bryr seg om. Når vi inviterer til medvirkningsprosesser, er premisset alltid at vi mener innbyggere eller de vi spør, er en ressurs og har noe verdifullt å bidra med. Det er vårt ansvar som spørsmålsstillere og vertskap å legge til rette for at det blir en god arena for de som deltar. Vi må gjøre det vi kan for at det skal være et godt sted å være og en trygg arena å delta på.

Som oppdagelsesreisende
Når premissene er lagt og folk kommer for å delta, enten det er i et fysisk rom eller digitalt, må vi stille gode, åpne, inkluderende spørsmål. Og oppfølgingsspørsmål.
Vi er nysgjerrige som oppdagelsesreisende i andres liv og erfaringer. Som på reise i et fremmed land, har vi respekt for tradisjoner, skikker og ulike måter å løse problemer og utfordringer på. Vi spør hvorfor – ikke for å dømme men for å forstå og lære.

Dialog for samskaping
Offentlige såvel som private aktører som inviterer til dialog og samskaping, vil se at ikke bare tjenestene og produktene blir bedre. Samfunnet rundt oss blir åpnere, varmere og det er også vist at medvirkning gir bedre folkehelse.

Når vi inviterer til medvirkning i utvikling, vil mangfoldet i befolkningen løftes frem, ikke bare mindre enkeltgrupper. I en medvirkningsprosess vil det oppstå et fellesskap mellom ulike mennesker som vanligvis ikke har noe til felles, og vil forsterke og bygge nye bånd og relasjoner.

Alle som driver med utvikling har ansvar for å skape gode samskapende prosesser. Hvis ikke opprettholder vi silotenkningen og det blir vanskelig å oppnå god utvikling og innovasjon. Dårlig medvirkning fører til aversjon og gjør at folk etterhvert ikke gidder å delta når de blir spurt. Derfor må vi være særlig bevisste på å ha forutsigbare og tydelige prosesser når vi inviterer til aktivt medborgerskap.

Utfordringen!
Vi vet at deltakelse er viktig for å hente innspill, forståelser og perspektiver fra ulike folk i samfunnet. Uten medborgeres tydelige deltakelse i samfunnsutviklingen, vil vi ikke være i stand til å nå FNs bærekraftsmål. Utfordringen går til oss alle: Vi må åpne for gode utviklingsprosesser og vi må tørre å ta folk på alvor!

dette-er-fns-baerekraftsmaal_0

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: