Forprosjekt for utvikling av digitalt verktøy for inkluderende fritidsaktiviteter for og med barn

Redd Barna ønsker å utvikle et digitalt verktøy som skal bidra til å sikre inkluderende fritidsaktiviteter for alle barn. I den forbindelse har Reell medvirkning og Halogen samarbeidet i med arbeidet om å samle erfaringer fra barn og tilretteleggere, om barrierer og løsninger for å sikre deltakelse for alle i fritidsaktiviteter. I samskaping med deltakerne har resultatene fra workshopene blitt utarbeidet til anbefalinger for hvordan et digitalt verktøy for inkluderende fritidsaktiviteter for barn, bør utvikles. Rapporten skal gi frivillige og ansatte støtte og råd til hvordan man kan sikre inkluderende aktiviteter for barn. 

Tilsammen har 31 barn, åtte tilretteleggere samt Redd Barnas prosjektgruppe bidratt i denne prosessen med sine refleksjoner, råd, anbefalinger, ønsker og krav. I medvirkningsprosessen har barna og tilretteleggerne deltatt på workshop for å kartlegge hindringer og hjelpere som påvirker barns deltakelse i fritidsaktiviteter, og hva som kan være dumt og bra, samt krevende med fritidsaktiviteter.

Rapporten er et resultat av «Forprosjekt for utvikling av digitalt verktøy for inkluderende aktiviteter for og med barn». Rapportens avsluttende kapittel gir råd og anbefalinger til veien videre for utviklingen av et digitalt verktøy. 

Hovedanbefalinger 

Åpne opp for flere brukere og legg til rette for samspillet mellom dem

Det digitale verktøyet har flere potensielle brukere, i tillegg til de frivillige: barna, foreldre og andre nøkkelpersoner rundt barna og politikere og forvaltere. Ved å inkludere flere brukere i det digitale verktøyet, vil for eksempel barna kunne gi direkte tilbakemelding på aktivitetene de deltar på, foreldre kan få nødvendig informasjon om aktivitetene, og for de som på sikt skal finansiere og forvalte fritidsaktivitetene og rammene, kan tilbakemeldingen fra barna om behov og ønsker gi pekere på hvor det må settes inn mer midler, hvor det trengs forskning eller hvor det er behov for tiltak. 

Utvikle verktøyet som en helhetlig tjeneste 

For at verktøyet skal kunne møte behov, tas i bruk og lykkes over tid er det viktig å inkludere og utvikle for implementering, bruk og drift. Et stort apparat kreves rundt verktøyet for å sørge for vedlikehold og relevans slik at det til enhver tid er aktuelt og tilgjengelig. Dette er ressurs- og tidkrevende og en stor jobb å utvikle. 

Begyn i det små 

Vi foreslår utvikling av digitalt verktøy innenfor en av funksjonene og i mindre skala eks et avgrenset geografisk område, eller å ta utgangspunkt i hindringene og hjelperne som er identifisert i dette prosjektet og utforske mulige løsninger utover et digitalt verktøy. Vi tror mange av utfordringene kan løses med raskere lavterskelløsninger som gir raskere og sikrere verdi og redusert risiko, og kanskje på sikt kan utvikles videre til et digitalt verktøy hvis ønskelig. 

Skjermbilde 2021-06-14 kl. 11.17.55.png


Previous
Previous

Medvirkning på Røa før en strek er tegnet.

Next
Next

Barne- og ungdomsråd i koronaens tid